Laboratoria Alab rozszerza badana dotyczące nietolerancji pokarmowej
Laboratoria Grupy Alab oferują nowe kompleksowe testy FoodProfil, dotyczące diagnostyki z zakresu nadwrażliwości pokarmowej. Szacuje się, że nadwrażliwość pokarmowa może dotyczyć 45 procent społeczeństwa.
Nadwrażliwość jest często mylona z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 procent społeczeństwa, a jej objawy występują zazwyczaj natychmiast. Symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się kilka godzin a nawet kilka dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać do kilku tygodni.
Testy FoodProfil badają reakcje między innymi na produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).
Część testów jest dostępna już obecnie, część będzie dostępna od 20 sierpnia 2014.
Grupa Alab liczy obecnie 155 punktów pobrań oraz 57 laboratoriów zlokalizowanych na terenie całego kraju.
Grupę Alab tworzą: Alab Laboratoria (36 laboratoriów), Laboratoria Medyczne Bruss (5 placówek w Trójmieście i województwie pomorskim), Laboratoria Przygoda (7 laboratoriów na zachodnim i północnym Mazowszu oraz w województwie warmińsko-mazurskim), Bio-diagnostyka (5 laboratoriów w województwie śląskim, małopolskim i świętokrzyskim), Vitalabo – laboratorium w Bydgoszczy oraz Białostockie Centrum Analiz Medycznych – laboratorium w Białymstoku. Do grupy Alab należą także laboratoria ściśle współpracujące – Vita w Darłowie oraz Amimed w Wołominie.
Laboratoria Grupy Alab oferują nowe kompleksowe testy FoodProfil, dotyczące diagnostyki z zakresu nadwrażliwości pokarmowej. Szacuje się, że nadwrażliwość pokarmowa może dotyczyć 45 procent społeczeństwa.
Nadwrażliwość jest często mylona z alergią pokarmową, która występuje jedynie u 2 procent społeczeństwa, a jej objawy występują zazwyczaj natychmiast. Symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się kilka godzin a nawet kilka dni po spożyciu nietolerowanego pokarmu i mogą się utrzymać do kilku tygodni.
Testy FoodProfil badają reakcje między innymi na produkty mleczne, jaja, zboża glutenowe i bezglutenowe, warzywa, strączkowe, owoce, ryby, skorupiaki, mięsa, orzechy, frakcje białkowe (kazeina, laktoglobulina) i inne alergeny pokarmowe charakterystyczne dla produktów spożywczych (m.in. białka drożdży).
Część testów jest dostępna już obecnie, część będzie dostępna od 20 sierpnia 2014.
Grupa Alab liczy obecnie 155 punktów pobrań oraz 57 laboratoriów zlokalizowanych na terenie całego kraju.
Grupę Alab tworzą: Alab Laboratoria (36 laboratoriów), Laboratoria Medyczne Bruss (5 placówek w Trójmieście i województwie pomorskim), Laboratoria Przygoda (7 laboratoriów na zachodnim i północnym Mazowszu oraz w województwie warmińsko-mazurskim), Bio-diagnostyka (5 laboratoriów w województwie śląskim, małopolskim i świętokrzyskim), Vitalabo – laboratorium w Bydgoszczy oraz Białostockie Centrum Analiz Medycznych – laboratorium w Białymstoku. Do grupy Alab należą także laboratoria ściśle współpracujące – Vita w Darłowie oraz Amimed w Wołominie.